FIFA 17, Liga 1, PES 2017

Liga 1 NU va fi licențiată în FIFA 17 sau PES 2017!

Din păcate nu s-a ajuns la nici un acord cu EA Sports sau Konami pentru liciențierea campionatului românesc într-unul dintre cele două jocuri.

Patch-uri cu Liga 1 vor exista și în următorul sezon pentru jocurile PES și FIFA, campionatul românesc neavând nici o șansă de a fi licențiat în FIFA 17 sau PES 2017.

Da, ati inteles bine, Liga 1 NU va fi licentiata in FIFA 17 sau PES 2017, asa cum scriu unele site-uri sau cred altii. Ma simt nevoit sa redeschid acest subiect pentru ca multi dintre voi refuza sa inteleaga acest aspect, desi am scris in cateva articole foarte clar ca Liga 1 NU va fi licentiata intr-unul din aceste doua jocuri.

O sa sariti cei mai multi dintre voi cu gura, cum ca asa s-a spus pana acum, NU, nu s-a spus asa ceva vreodata, incercati sa nu mai rastalmaciti vorbele sau sa cititi toata propozitia sau tot articolul atunci cand vedeti o stire! S-a zis ca S-AR PUTEA ca Liga 1 sa fie licentiata si s-a deschis o initiativa in acest sens, nimic mai mult. Atat noi, PES Romania cat si grupul FIFA Romania, NU am spus vreodata ca o sa avem Liga 1 licentiata in FIFA 17 sau PES 2017, ci ca, repet, a existat o initiativa de-a noastra, insa fara nici un rezultat, asta pentru ca nepasarea inca predomina in Romania. Si haideti sa trecem in revista toata aceasta poveste pentru a ne face intelesi, de unde si pana unde Liga 1 in FIFA 17 sau PES 2017?!

La inceputul acestui an, dupa o convorbire cu cei de la LPF, mai exact vice-presedintele LPF, am pornit o initiativa in Romania pentru a aduce Liga 1 in FIFA 17 sau macar PES 2017. Initiativa consta intr-un sondaj foarte profesionist si serios facut de noi, in care fanii FIFA sau PES sa-si exprime dorinta de a avea Liga 1 licentiata intr-unul din aceste doua jocuri. Am incercat sa stimulam cu tot felul de mesaje atat comunitatea PES cat si FIFA, de a vota in numar cat mai mare in speranta ca doar asa vom reusi sa-i convingem pe cei de la EA Sports sau Konami de a se aseza la masa negocierilor. Cum functiona acest sistem?

Cei de la LPF aveau nevoie din partea comunitatii PES si FIFA, de o dovada, un rezultat cum ca noi existam si existam in numar foarte mare, acest sondaj fiind unealta potrivita pentru aceasta actiune. Desi sondajul a fost dat in functiune la inceputul acestui an, pana la aceasta data de abia s-au strans vreo 21 000 de voturi, cifra insuficienta pentru a convinge pe cineva sa investeasca in campionatul nostru. Ba mai mult sau mai bine spus, tipic caterincii sau orgoliului romanesc, multi au votat ca NU isi doresc Liga 1 licentiata intr-unul din aceste doua jocuri si ca NU vor cumpara acest joc. Va spun sincer ca oricine citeste asemenea date, NU va investi niciodata in Romania pentru ca “lipsa de interes” si pentru ca “lipsa de seriozitate”, desi o foarte mare parte din jocul FIFA spre exemplu, se afla in studiourile EA Sports din Romania, insa romanii devin seriosi, doar dupa ce-i platesti sau pui biciul pe ei, cam asta e realitatea.

Cei de la LPF, au luat acest sondaj cu aceste cifre si s-au pus pe discutii atat cu Konami cat si cu EA Sports. Cum cu japonezii te poti intelege destul de greu, in ultimul timp niponii neintelegand ce este aia fotbal european si preferand sa investeasca in piete ca Asia sau America de Sud, pista cea mai serioasa si mai probabila parea EA Sports. Desi au fost numeroase discutii si incercari, EA Sports nu s-a aratat interesata sa investeasca in Liga 1 deoarece, spun ei, nu isi vor scoate banii prea curand si din pacate inclin sa le dau dreptate. Desi atat eu cat si cei de la LPF, am facut presiuni si promisiuni catre EA Sports cum ca putem sa sarim in ajutorul canadienilor cu tot felul de informatii si date despre Liga 1, graficieni, s.a.m.d., pentru a mai taia din cheltuielile lor, cei de la EA Sports au spus un NU destul de ferm, motivand ca oricum ei nu au cum sa isi scoata banii in urma investitiilor facute, intr-o tara unde omul de rand inca nici nu stie ca un joc sau un program se cumpara si nu se pirateaza.

O ultima discutie sau mai bine zis incercare, a fost aceea de a cauta sponsori care sa amortizeze din investitia EA Sports in Romania, in sensul ca sponsorii plateau niste bani catre EA Sports, iar acestia le inserau brandul pe reclamele electronice din joc, evenimente sau in alte locuri. Cum in Romania oricine tresare doar cand e vorba de bani, DE LUAT, NU DE DAT, proiectul Liga 1 in FIFA sau PES a ramas la stadiul de speranta. De altfel, o spun cu mare tristete ca foarte putini s-au aratat interesati de acest aspect, ba mai mult chiar, foarte multi au luat in ras acest proiect, desi repet, LPF a stat la baza acestei idei sau acestui proiect. Cum din pacate in Romania caterinca si luatul la misto este inca in floare, iar seriozitatea o gasesti in prea putine locuri, vom mai trebui sa asteptam inca multi ani sau zeci de ani, pana cand vom vedea campionatul romanesc licientat intr-un joc important.

Ca sa intelegeti de ce EA Sports prefera sa investeasca in tari ca Japonia sau tari din Asia, trebuie sa stiti ca cel mai important lucru cand vine vorba de licienterea unui campionat, este importanta campionatului, acolo unde atat EA Sports cat si Konami sar cu bani grei pentru a plati sa licienteze aceste campionate, stiind ca sunt cele mai vizionate si jucate din lume. Dupa importanta urmeaza vanzarile, iar aici atat EA Sports cat si Konami se orienteaza spre tari foarte populate, tari cu peste 30-40 de milioane de locuitori, tari cu o economie puternica unde populatia acestor tari prefera sa cumpere un joc sau un program, iar pirateria aproape ca nu exista. Poate asa intelegeti de ce Romania nu se afla pe nici una din aceste liste, desi campionatul romanesc poate, repet, poate este mai important decat alte campionate din seriile FIFA sau PES, insa atat pentru EA Sports cat si Konami, banii conteaza, pentru ca toti banii vin din vanzarile jocurilor in tarile respective, iar Romania nu prea pare o tara in urmatorii zece ani unde cei mai multi prefera sa cumpere jocurile si aplicatiile in loc sa le pirateze. Chiar si asa, numarul celor care ar cumpara seriile FIFA si PES este foarte mic in comparatie cu ceea ce isi doreste EA Sports sau Konami, adica o cifra de la cateva sute de mii in sus, ca sa nu mai vorbesc de milioane de exemplare vandute. Cum valoarea campionatului nostru nu vad eu sa creasca in urmatorii 10 ani, ba dimpotriva, Romania pare o ultima optiune pentru EA Sports sau Konami de a investi, deci nu mai dati crezare altor publicatii online care spera la randul lor ca vom avea o Liga 1 licientata in FIFA sau PES.

O idee foarte interesanta in acest sens, o au tarile sarbesti, tari ca si Croatia, Serbia, Albania, Muntenegru, Macedonia, Slovacia sau Slovenia, care vor sa infiinteze un campionat unit, foarte puternic si foarte urmarit nu doar de sarbi, ci si de intreaga Europa. Deci sa nu va mirati daca in viitorul apropiat veti vedea in FIFA sau PES echipe ca Partizan, Steaua Rosie sau Dinamo Zagreb licentiate intr-un campionat foarte puternic. Noi mai avem de asteptat, de spart seminte si facut misto pana ne trezim. Intre timp, puteti sa mai aruncati o privire la votul nostru demarat de noi si LPF la inceputul acestui an:
https://poll.fbapp.io/vota-i-liga-1-orange-in-pes-fifa

Tipărire