PES 2018

PES 2018 versiunea finală, va fi complet diferită față de actuala versiune BETA!

Foarte multe alte informații au apărut între timp legate de PES 2018.

Haideți să vedem și primele impresii despre BETA și ce va mai avea nou PES 2018!

Konami a lansat versiunea online BETA a jocului PES 2018, acum două zile, însă doar cei care dețin consolele PS4 și xBox ONE au putut să se bucure de experiența noului joc. Părerile sunt împărțite, însă foarte multe pozitive, iar mulți dintre voi ați avut ocazia să urmăriți LIVE, primele meciuri ale mele în PES 2018 și să ne facem împreună o primă părere despre cum va arăta noua serie.

Totuși, lucrurile stau încă departe de adevăr, mai ales că Adam Bhatti a răspuns de zeci de ori pe Twitter, tuturor celor care spuneau că jocul arată identic ca și PES 2017, că această versiune BETA este doar pentru a testa noile servere și setări online și că ea este construită pe vechiul PES 2017, iar grafica este complet diferită față de cum va arăta PES 2018 în versiunea finală. Apoi mai trebuie să știți că dat fiind faptul că acest BETA este unul online, calitatea grafică nu excelează, iar în joc nu există încă fișiere cu texturi 4K.

Cu alte cuvinte, versiunea DEMO a jocului care va fi prezentată la Gamescom, iar apoi disponilă pentru lansare publicului întreg, va fi cea reală și care va include absolut toate animațiile noi, grafica mult îmbunătățită, precum și toate caracteristicile noului gameplay.

Tot la Gamescom, Adam Bhatti, managerul și coordonatorul PES, ne spune că vă vom afla foarte multe noutăți în ceea ce privește posibile noi licențe, noi detalii despre modul EDIT, unul mult mai complet se pare, precum și multe alte lucruri.

Legat de licențe, trebuie să știți că PES 2018 va licenția în premieră o competiție pre-sezon. Așadar ICC, competiția internațională oficială pre-sezon, este partenerul oficial Pro Evolution Soccer începând cu acest an. Vom avea parte deci, de cele mai bune echipe din Europa într-o competiție pre-sezon internațională oficială, adică licențiată. În sfârșit! Trebuie specificat faptul că în FIFA există de mulți ani acest gen de cupe pre-sezon, însă nelicențiate sau “fake”, însă Pro Evolution Soccer este primul joc care va licenția cupe de acest gen.

Legat de PES 2018 Beta Online, Adam Bhatti ne spune că 90 % din ”feedback-uri” sunt pozitive, totuși, există foarte multe persoane care se plâng de versiunea de pe xBox ONE, spunând că arată oribil cu o grafică execrabilă. Este și adevărat faptul că japonezii pun preț mai mare pe consolele PS4, iar versiunea de pe xBox este una care arată incompletă. Totuși, Konami ne dă asigurări că jocul va arăta foarte bine pe noua consola a celor de la xBox, modelul X, consolă care se va la lansa la sfârșitul acestui an, japonezii adăugând că în aceste momente lucrează cu inginerii de la Microsoft pentru versiunea PES 2018 dedicată acestei console. Nu se știe însă dacă versiunea pentru xBox ONE va arăta la fel de ”ștearsă” ca anul trecut, însă un lucru foarte îmbucurător este faptul că versiunea PC va fi cea mai bună anul acesta, iar aici misterul se adâncește și mai mult, neștiind dacă Adam s-a referit la faptul că versiunea de pe PC va fi cea mai buna față de anii precedenți sau dacă versiunea de pe PC va fi cea mai bună în comparație cu celălalte versiuni de pe console. Totuși, Adam Bhatti ne spune că versiunea de pe PS4 are cea mai mare bază de date, iar de-aici putem întelege oarecum că versiunea de pe consola PlayStation 4 a fost și probabil va fi și în continuare cea mai completă.

Revenind la impresiile mele legate de noul joc, trebuie să vă spun că ele s-au îmbunătățit ușor, asta după ce am jucat mai multe meciuri la rând, liniștit, fără a fi concentrat pe transmisiunea LIVE.
Chiar dacă acest BETA este mai mult dedicat modului online și este dezvoltat pe vechiul cod PES, în joc există deja foarte multe caracteristici ce vor fi prezente în versiunea finală a PES 2018.

Primul lucru care m-a impresionat, au fost portarii care mi se par foarte reali. Intervențiile și animațiile lor sunt de nota 10, iar senzația pe care o ai atunci când reușești să intervii cu portarul, este ca și cea dintr-un meci real.

Trebuie menționat însă că acest BETA Online pare a fi un succes, jocul fiind foarte fluent împotriva oricărui adversar în 90 % din cazuri. Aici mai trebuie adăugat faptul că japonezii fac update-uri aproape zilnice pentru a îmbunătăți serverele și experiența online a jocului și nu numai. Așa ca vă recomand cu căldură să testați jocul atâta timp cât BETA este deschis publicului, până la sfârșitul lunii, iar părerile sau experiențele voastre legate de joc, să le comunicați pe Twitter lui Adam Bhatti sau celor de la Konami prin canalele lor oficiale @Adam_Bhatti sau @officialpes .
Adam Bhatti vă va răspunde multor mesaje, însă este și genul de om care acceptă doar comentarii pozitive, mai puțin cele critice sau le acceptă dacă sunt spuse într-un mod politicos. În cazul în care veți critica jocul pe Twitter într-un mod agresiv și îi dați ”tag” lui Adam Bhatti, s-ar putea să vă treziți că vă blochează, lucru mai puțin plăcut având în vedere că el reprezintă puntea de legătură între fanii PES și dezvoltatorii jocului, iar un joc mai bun poate fi construit pe baza criticilor, nu doar a laudelor.


Revenind la impresii, aș putea spune că jocul îmi pare o idee prea rapid, în sensul că pare de multe ori că nu există mijloc, trecându-se foarte repede de la o poartă la alta și mai mereu pe contraatac, în urma unor deposedări. De fapt sunt foarte multe faze puțin confuze în care echipele se deposedează la rând de mai multe ori, unele pe altele și asta din cauza faptului că imediat după ce un jucător deposedează mingea, pare o secundă-două amețit, iar până când își revine, este deposedat la rândul lui și tot așa. Această problema exista și în PES 2017 și sperăm noi ca versiunea finala a jocului să remedieze acest lucru.

Jucătorii par în sfârșit că nu mai alunecă pe teren, iar driblingurile sunt foarte fluente și reale, fiind adăugate multe driblinguri noi.
Pasele rămân nemaipomenite și în PES 2018, singurul aspect negativ fiind că trebuie să pasați foarte repede împotriva jucătorilor care fac presing. Aici găsesc puțin cam nerealist să faci un asemenea presing agresiv timp de 90 de minute, fără ca jucătorii să obosească, fiind nevoit să pasezi foarte rapid, iar multe dintre pase s-ar putea să se ducă greșit tocmai datorită acestui lucru.
Legat de pase, Konami a introdus un indicator nou care vă arată jucătorul care va primi pasa, un lucru foarte interesant.

Legat de loviturile libere și cornere, trebuie să vă spun că, Konami a produs ceva schimbări. Așadar au fost introduse noi camere atunci când executați o lovitură liberă, precum și noi tactici, 8 la număr, atunci când executați un corner sau o lovitură liberă. Partea proastă însă este că, Konami a scos acea bară sau linie care arăta efectul primit de minge, pentru acest lucru trebuind să duceți joystickul către dreapta sau stânga, în funcție de efectul dorit, imediat după lovirea balonului.

Tot legat de gameplay, trebuie să știți că în fotbalul mondial s-a schimbat acea regulă în care atunci când începeați jocul de la mijlocul terenului, trebuia să-l începeți cu 2 jucători, iar prima pasă trebuia să fie obligatoriu înainte. Acum, atât în fotbalul mondial cât și în PES, puteți începe jocul de la mijlocul terenului cu un singur jucător, iar prima pasă să fie în spate. Totuși, Konami ne lasă mai multe opțiuni de a începe jocul, cu unul sau mai mulți jucători, iar pentru acest lucru va trebui să apăsați tasta L1 (PS4) și săgeata în sus de pe D-pad.

Legat de modul multiplayer, cei mai mulți dintre voi știți deja că în PES 2018 va exista un mod numit co-op 3v3. Este un mod asemănător celui din FIFA, însă care la prima vedere pare mult mai interesant, cu foarte multe statistici și punctaje despre fiecare jucător. În joc veți vedea sub forma unei bare, realizările voastre, însoțite de mesaje instant cu ce ați făcut bine sau nu. La sfârșitul jocului, puteți compara rezultatele fiecărui jucător, iar în versiunea FULL a jocului, veți putea face chiar și clanuri și să jucați împotriva altora.
Din păcate în această versiune BETA, nu puteți juca acest mod online sau 3v3 împreună cu un prieten care joacă de pe o alta consolă, ci doar în cazul în care jucați împreună de pe aceiași consolă, activând opțiunea ”guest user”.

Au fost adăugate și noi celebrări care personal îmi par mult mai reale ca în FIFA, însă din păcate, sunteți limitați la 4 celebrări pentru fiecare jucător, pe care va trebui să le atribuiți personal pentru fiecare jucător în parte. Acest lucru îl veți putea face în versiunea finală a jocului, alegând din meniul EDIT, din cele peste 100 sau 200 de celebrări, 4 pentru fiecare jucător dorit.


Comentariul este ușor îmbunătățit, iar cei doi comentatori vorbesc parcă ceva mai mult, însă pe același ton plictisitor, iar de multe ori scot niște tâmpenii pe gură, de genul ”Jucătorii joacă fotbal pentru că sunt fotbaliști!” Cred eu că japonezii trebuie să schimbe complet comentariul cu unul mult mai dinamic și mult mai complex.

Tot o mare tâmpenie, îmi par și noile statistici, foarte puține chiar și așa în comparație cu FIFA și care ne arată spre exemplu, pe ce distanță au driblat anumiți jucători și sincer, cred că pe nimeni nu interesează acest aspect, de fapt cred că nu am văzut în viața mea o astfel de statistică. Apoi acest statistici reprezentate grafic, sunt foarte mari și arată destul de urât.

Reluările îmi par ceva mai mișto, însă au în continuare un FPS scăzut. Seamănă ce-i drept ceva mai mult ca reluările de la TV, însă cele din FIFA îmi par cu câteva clase peste, iar Konami mai are mult de lucrat la acest aspect.

Legat de vreme dinamică, un lucru de care mă tot plângeam, iată ca o avem, însă doar parțial. Adică veți putea începe un meci atunci când este înnorat, iar mai târziu s-ar putea să plouă și cam atât. Nu avem treceri de la zi la noapte sau de la vreme senină la înnorat sau invers, iar acest lucru mi se pare de-a dreptul ridicol având în vedere că mai toate jocurile au acest element, ținând cont și de faptul că sunt ”open-world”, iar vremea dinamică este mult mai dificil de realizat. Totuși Konami, împreună cu cei de la EA Sports, se pare că încă se află în secolul trecut la acest aspect.

Cam acestea sunt primele impresii ale mele despre PES 2018 BETA Online, iar mai jos puteți vedea înregistrarea completă cu primele meciuri ale mele în noua serie.

Voi ați jucat această versiune BETA? Ce părere aveți despre joc?

Tipărire