PES 2019, FIFA 19

Konami renunță la drepturile Champions League și Europa League

PES 2018 este ultima serie care va mai avea integrate aceste două moduri.

Vom avea Champions League în FIFA 19?

Vestea a picat ca o bombă pentru toți fanii PES și nu numai. Champions League era constant licențiată în PES de vreo 10 ani, iată însă că această colaborare dintre UEFA și Konami se încheie, o dată cu finala Champions League din Mai, de la Kiev.

Anunțul oficial a venit din partea celor de la UEFA prin Guy-Laurent Epstein, directorul de marketing al forumului european, care a declarat că Konami a fost un partener foarte puternic, iar acest parteneriat a fost benefic de ambele părți și mulțumește celor de la Konami pentru această decadă minunată.

De partea cealaltă, Jonas Lygaard (senior director of brand & business development for Konami Digital Entertainment B.V.) a declarat că deşi licenţa UEFA a permis seriei PES din ultimul deceniu să creeze experienţe unice pentru fanii din întreaga lume, Konami a hotărât să-şi concentreze eforturile viitoare în alte direcţii, însă colaborarea cu UEFA va continua și de acum înainte, mai ales în ceea ce privește licențierea echipelor naționale.

Cu alte cuvinte, japonezii nu au pierdut licențele în favoarea cuiva, ci pur și simplu au renunțat la ele. La prima vedere, se pare că bugetul celor de la Konami pentru seria PES s-a micșorat și el, iar dacă vă mai amintiți acum ceva timp, vă spuneam că mai toate jocurile celor de la Konami au ajuns să aibă bugete reduse, unele studiouri sau jocuri fiind chiar desființate, seria PES fiind cam singura care beneficia de un buget mare. Dar se pare că zilele negre pentru Konami se tot adună și după multe scandaluri, plecări sau studiouri închise, e foarte probabil ca nici seria PES să mai aibă prea multe zile strălucite, iar un buget mare nici atât. Tocmai din această cauză, Konami este nevoită să renunțe la o licență foarte importantă pentru a asigura supraviețuirea seriei.

Pe canalul de Twitter, Adam Bhatti încearcă să liniștească fanii și ne spune că totul face parte dintr-un plan, iar uneori în fotbal trebuie să faci un pas înapoi pentru a avansa în față și mai mult de atât, viitorul PES este unul grozav. Nu știu însă despre ce planuri vorbește Adam Bhatti, pentru că pierderea unei licențe Champions League este una grea, și mă cam îndoiesc de vorbele lui optimiste, având în vedere că an de an are aceleași fraze în care ne spune cât de bine arată noul PES.

Pe de altă parte, pierderea acestor licențe, limitarea bugetului și vânzările proaste, sunt cauzate de aroganța și incompentența angajaților Konami, care nu de multe ori au tratat cu oarecare indiferență părerile fanilor, trăind într-o lume a lor, fiind convinși că seria PES arată grozav, fie ea și fără prea multe licențe. Japonezii sunt însă nu doar departe de adevăr, ci și foarte departe de Europa și de fotbalul modern, pe care ei încă nu-l înțeleg în totalitate și binențeles, nu înțeleg nici dorințele fanilor.

Nu mă înțelegeți greșit, PES este încă un joc grozav din punct de vedere al gameplay-ului, peste FIFA din aceste punct de vedere, tocmai de aceea este și jucat de foarte mulți care au ceva habar despre fotbal, totuși, seria PES este extrem de săracă în toate celălalte compartimente. Iar acum, odată cu renunțarea la licențele Champions League și Europa League, mulți vor renunța la PES și probabil își vor îndprepta atenția către FIFA. Singurul lucru care ar mai putea salva seria PES, este ca Konami să lansese următorele serii cu ceva WOW, cu un gameplay și o grafică superbă și cu multe alte chestii în plus față de concurență sau măcar cu un mod EDIT mult mai complex, astfel încât să se poată crea cu ușurință patch-uri sau moduri foarte bogate care pot conține un număr mult mai mare de echipe și campionate.

Champions League și Europa League în FIFA 19?

Probabil, însă eu zic să nu vă bucurați foarte repede. Drepturile pentru aceste licențe pentru anii următori încă nu au fost achiziționate de către nimeni, iar EA Sports dacă va face o ofertă în acest sens, va avea grijă să-și scoată banii cu vârf și îndesat din costul licențelor, iar asta poate însemna mai multe lucruri. Ori EA Sports va lansa un joc separat Champions League și Europa League, cum a mai făcut și în trecut, iar fanii vor plăti de două ori pentru un joc, ori EA Sports nu va mai fi atât de motivată să dezvolte actuala serie FIFA, promovând aceste licențe ca un paravan pentru același joc care arată cam la fel de atâția ani. Doar în modul cel mai optimist, EA Sports va achiziționa drepturile Champions League și Europa League, le va introduce direct în următoarele serii FIFA, iar în același timp, va dezvolta și mai mult jocul, mai ales pe partea de gameplay și grafică. Dar după cum îi cunosc pe cei de la EA Sports, mă cam îndoiesc de acest lucru, vom vedea însă.

Voi ce credeți, va achiziționa EA Sports aceste drepturi și le va introduce în seriile FIFA? Va arăta mai bine Champions League sub tutela EA Sports dacă aceste drepturi vor fi achiziționate de către canadieni?

Tipărire